Hirdetés

napelemes rendszerek

Megosztás

Kapcsolat

Schneider Gábor

Villanyszerelő

E-On regisztrált szerelő

Éreintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló

Erősáramú berendezések szabványossági felülvizsgálója

Villámvédelmi szabványossági felülvizsgáló

 

info@villanyszerelomosonmagyarovar.hu

9200 Mosonmagyaróvár

Eötvös Lóránd utca 7/B

Facebook

Télaépítésű családi ház villanyszerelésénak menete és költség kalkulációja

2013.04.10.

Rövid ismertető a családi ház villanyszerelésének munkafolyamatáról és várható költségeiről.

 

A családi ház villanyszerelést alapvetően minimum három részre bontja mindenki.

 

                                                                 

- villanyóra igénylés és kialakítás (klikk)

- alapszerelés

- szerelvényezés

 

 

 

A villanyóra igénylést és kialakítást azért veszi mindenki külön mert legtöbb esetben a villanyóra kiépítése és a ház alapszerelése között nagyon hosszú idő telik el. Mert csak akkor lehet villanyt szerelni a házban ha már áll a ház, alapesetben csak akkor lehet építkezni, ha már van villany. Van olyan villanyszerelő is akinek nincs E-On regisztrációja, ezért nem intézhet villanyórával kapcsolatos ügyeket, ha ilyen villanyszerelőt bíznak meg házuk villanyszerelésével, akkor a mérőhely kialakításához be kell vonni egy másik villanyszerelőt is, akinek van E-On regisztrációja, ami persze költségek növekedését okozhatja. A villanyóra igénylés menetéről és várható költségeiről a cikkek menüpontban olvashat részletesebben (klikk).

 

Az alapszerelést én nem bontom szét különböző munka folyamatokra  ( van aki szétbontja, ezért kedvezőbbnek tűnő ajánlatot tud adni elsőre, de végén ugyanannyiba fog kerülni). Nálam az alapszerelésben benne van a falhornyok kivésése, dobozok, csövek beszerelése, vezetékek lefűzése, dobozok megkötése, az elosztó szerelvényezése, megkötése. Ha mástól is kérnek ajánlatot akkor kérdezzék meg, hogy mindezt tartalmazza-e az Ő árajánlatuk is, mert csak akkor lesz valós képük a költségekről, ha egyforma a két ajánlatban a műszaki tartalom.

 

 

 

 

Szerelvényezést (kapcsolók,konnektorok,lámpák felszerelését) szintén azért bontják külön, mert az alapszerelés és a szerelvényezés között hónapok telhetnek el, mert csak vakolás, burkolás és festés után érdemes a kapcsolókat, konnektorokat felszerelni.

 

A három munka folyamat közül erre a legnehezebb valós árajánlatot adni:

 

-  mert van 390Ft/db kapcsoló és hogy            

ne írjak drágát van 1890Ft/db kapcsoló is, 

nem csak a vételárban van különbség,

de különbség van a velük való munkában is,

 mert amíg a drágábbat felteszem tíz perc alatt

addig az olcsó lehet, hogy húsz percig tart.

(nem véletlenül olcsó)

 

  

 -   Mert a lámpa felszerelés tarthat  tíz percig

   mert egy papír gömbös lámpa felszerelése nem

   tart tovább, de az is lehet, hogy ön a 428 db-ból

   álló Ikeás, lapra szerelt csillárt vásárol, kínai nyelvű

   használati utasítással amit 3 órás logikai játék után

   tudok csak felszerelni.

 

Mindenkinek más az ízlése, a szerelvényezésre csak akkor lehet ajánlatot tenni, ha már kiválasztották a szerelvények típusát és a lámpákat. Ebben tudok segítséget adni (klikk)

 

Az alábbiakban egy újonnan épülő tégla ház alapszerelésének várható költségeiről lesz szó. Semmiképpen nem tekinthető árajánlatnak, csak azért teszem közzé, hogy átfogóbb képet alkothasson a várható költségekről.

Minden esetben, a személyes megbeszélés után, miután felmértem az igényiket, adok egyedi árajánlatot.

Látható lesz rögtön, hogy nem cifrázták túl a villanyszerelést, nincs pl: elektromos redőny, plafon hűtés, klíma berendezés, hőszivattyú stb.. Mindenkinek mások az igényei, ezért az árak jelentősen eltérhetnek.

Mindig lerajzolom a helyszíni felméréskor, hogy hová és, hogy hány szerelvényt akarnak, mert csak ez alapján tudok pontos árajánlatot adni. A rajz önöknek is, és nekem is jó, mert így nincs kifelejtett kapcsoló, lámpa stb… 

 

 

 

Megbeszéljük a konnektorok, a kapcsolók magasságát, hol lesznek fixen telepített fogyasztók pl: mosógép, gázkazán, villanytűzhely, mosogatógép, mert azokhoz mindig külön áramkört viszek. Külön áramkört szoktam kiépíteni a beépített hűtőnek is, mert így a leolvasztása, csak annyiból áll, hogy a lakás elosztóban lekapcsolja akismegszakítót. Minden helyiségnek külön áramkört szoktam vinni, mert ha valahol zárlat van akkor csak az a helyiség marad villany nélkül, a többi gond nélkül működik. Meg amúgy a szabvány is ezt kívánja meg. A konyhába a pult alatti dugaljak is külön áramkört kapnak, mert manapság egy családi házban a konyha a legnagyobb fogyasztó. Minden esetben szerelek fel érintésvédelmi relét, mert ma ez a legkorszerűbb és leggyorsabban működő érintésvédelmi eszköz.

Kiépítem a belső antenna hálózatot, a számítógépes hálózatot, a vezetékes telefon hálózatot, amelyek külön gyengeáramú elosztó szekrényt kapnak. A fent említett gyengeáramú hálózatot minden esetben úgy építem ki, hogy bontás, illetve doboztető levétele nélkül is átfűzhető legyen. Mostanában a tv és számítógép hálózatok olyan gyorsan fejlődnek, változnak, hogy csak így garantálható, a ház folyamatos naprakész fejlődésének a lehetősége. A gyengeáramú elosztóból mindig hagyok üres csövet a padlás felé és a föld felé is, hogy ne legyen műszaki akadálya a szolgáltató váltásnak pl: kábel tv-rő, parabola antennára stb.

 

                                                                

 

 

Amennyiben kérik a központi porszívót,               

vagy a riasztó berendezést, annak a csöveit

is az alapszereléskor kell beépíteni.

 

 

 

A kötő dobozokban lévő vezetékeket minden esetben sorkapoccsal kötöm meg mert csak így biztosítható a megfelelő kontaktus. Az alapszerelés végeztével érintésvédelmi célműszerrel ellenőrzöm az összes vezetéket, és kötést mert így elkerülhető, hogy szerelvényezéskor derüljenek ki az esetleges hibák, és a festett falat keljen bontani. Szerelek fel ideiglenesen, az építkezés végéig, helyiségenként egy  lámpa foglalatot ízzóval és kapcsolóval és minden helyiségbe egy használt konnektort áram vételezési lehetőségként, ezeknek a többi szakma képviselői szoktak örülni, mert így van fény és villany minden helyiségben és nem kell a hosszabító  tengeren taposni és veszekedni.  

 

                              

 

 Mindig arra törekszem, hogy a munkáim, hosszú távon is időtállóak legyenek, a villanyszerelési technológía kövesse a mai igényeket, mert a rohamosan fejlődő elektromos eszközök, nem engedik meg a régi szerelési technológiák alkalmazását. Ezeket az új, drága, és szuper érzékeny kütyüket, a házunkat az életüket nem bízhatják elavult kismegszakítókra, ’régen is jó volt, akkor most miért nem jó?’  védelmi eszközökre.

Szabványossági felülvizsgálóként gyakran találkozom a pincéből előkerült ( ’ez még új, sosem volt használva’ ) 15 éves kismegszakítókkal, elöregedett szigetelésű vezetékekkel, amiket öreg szakik építettek be mondván: ’ ennél jobb nincs nekem húsz éve van és még sosem volt gond vele”. Csakhogy, 20 éve még nem volt ennyi fogyasztó egy háztartásban, volt egy tv, egy hűtő, meg helyiségenként egy lámpa megy egy konnektor, ezek védelmére az akkori szabványok szerint megfelelőek voltak a régi műszaki megoldások.

De manapság ezek a régi eszközök képtelenek megvédeni a drága műszaki eszközeinket pl: laptop, led tv, gázkazán.

Azt tanácsolom, hogy mindig az új technológiákból naprakész felkészült szakemberekkel dolgoztasson,

Így elkerülheti, hogy az újonnan épülő házába régi, elavult technológiák kerüljenek beépítésre és már az átadás pillanatában elavult legyen a háza és csak annyi pénzt érjen mint a 10 évvel ezelőtt  épült ház.

 

 

A fenti tervrajzon lévő ház villamos alapszerelése bruttó: 457.000Ft –ba került.

 

Ez úgye tartalmazza

-          a védőcsövek, szerelvény dobozok bevésést, rögzítését a falba

-          a vezetékek befűzését, antenna és számítógép vezetékét is

-          1db 24 modulos villamos elosztót

-          1db gyengeáramú elosztót

-          a dobozok megkötését

-          az elosztó megkötését és felszerelését

-          Az EPH nyilatkozatot ( gázművek kéri gázkazán felszerelésekor ( 5000Ft))   

-          A teljes rendszer érintésvédelmi mérését

 

Áramkörök leírása:

 

Ezt azért írom le, mert a villanyszerelés relatív, van aki kevesebb, van aki több áramkörből fűzi le ugyanazt a házat. Természetesen mindig kevesebb áramkörrel szokták mert így olcsóbb. De ha versenyeztetni akarjuk az árajánlatokat akkor tudnunk kell, hogy műszakilag mit tartalmaz. Mert ha ezt a házat 3 áramkörrel szerelem meg akkor is lesz villany a konnektorokban és világítani fog a lámpa, meg akkor is ha 10 áramkörrel. Csak  a tíz áramkörös rendszer sokkal biztonságosabb, stabilabb és időállóbb.

Az alább leírt minden egyes helyiség külön biztosítót kap a lakáselosztóban, feliratozva.

24 modulos elosztóról van szó amiben 24 db kismegszakítónak van hely, a tűzhely biztosítékja 3 helyet foglal el mert 3 fázisú, Az érintésvédelmi relé pedig 4 helyet foglal el, azért van négyszer írva.

 

1-       hálószóba 1                                  

2-       hálószoba 2

3-       hálószoba 3

4-       Konyha dugaljak 1

5-       Konyha dugaljak 2

6-       Beépített hűtő dugalj

7-       Villanytűzhely

8-       Villlanytűzhely

9-       Villanytűzhely

10-   Nappali dugalj + világítás

11-   Fürdő + WC+ előtér dugalj + világítás

12-   Mosógép dugalj

13-   Gázkazán

14-   Terasz világítás + dugalj + bejárat világítás

15-   Mosogatógép dugalj               

16-   Antenna erősítő

17-   Érintésvédelmi relé

18-   Érintésvédelmi relé

19-   Érintésvédelmi relé

20-   Érintésvédelmi relé

 

 

Kiépítésre került:

 

-          dugalj hely 31db                                          

-          lámpa és oldalfali lámpa hely 17db

-          kapcsoló hely 17 db

-          tv csatlakozó hely 4db

-          számítógép csatlakozó hely 1 db

-          ventilátor csatlakozó wc be 1db

-          villanytűzhely csatlakoző hely 1db

-          gázkazán csatlakozó hely 1db

-          villamos elosztó 1db

-          gyengeáramú elosztó 1 db

 

 

Remélem segítségére tudtam lenni abban, hogy egy kicsit mélyebben belelásson a családi ház villanyszerelésének kusza világába.

Az építkezéshez sok sikert, megfizethető, becsületes szakembereket kívánok!

 

20 éves szakmai tapasztalat

Garanciális mukavégzés

Ingyenes árajánlat!

egy telefonhívást megér..

 

 

Schneider Gábor villanyszerelő

E-On regisztrált szerelő

Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló

Erősáramú berendezések szabványossági felülvizsgálója

Villámvédelmi berendezések szabványossági felülvizsgálója

 

Ha további kérdése van, írjon nekem. (klikk)

vissza